New York je nacionalno žarište majmunskih boginja nakon porasta slučajeva

New York je nacionalno žarište majmunskih boginja nakon porasta slučajeva
Written by admin

New York je sada žarište majmunskih boginja u zemlji nakon što je do srijede zabilježeno 119 slučajeva.

Zdravstveni dužnosnici prijavili su najmanje 605 slučajeva bolesti diljem SAD-a, što u New Yorku čini gotovo 20% ukupnog broja.

Slučajevi u gradu porasli su za 50% od prošlog tjedna, zbog čega su neki uprli prstom u proslavu mjeseca Pridea u lipnju, koja je privukla oko 2 milijuna turista u NYC. Virus se širi kontaktom koža na kožu sa zaraženom osobom, što je potaknulo neke stručnjake da ga nazovu “spolno prenosivom bolešću”.

San Francisco je već izvijestio o izbijanjima koja su proizašla iz određenih događaja Bay Area Pridea, prema lokalnoj medijskoj kući SFist. Klubovi i koncerti diljem Europe također su postali žarišta majmunskih boginja.

Majmunske boginje uzrokuju vrućicu i simptome slične gripi i često su obilježene bolnim lezijama ili osipima po cijelom tijelu koji se razvijaju, kraste i ljušte tijekom nekoliko tjedana.

Do sada nije bilo smrti od virusa koji se može spriječiti i liječiti.

Stručnjaci su upozorili na rizike laskanja strancima usred epidemije majmunskih boginja, iako se zdravstveni dužnosnici optužuju za podcjenjivanje problema, prema izvješću Daily Maila u četvrtak. New York je navodno nabavio samo 1.000 doza cjepiva protiv velikih boginja – koje se koristilo i za borbu protiv virusa majmunskih boginja – što su neki nazvali “smiješnim”, piše Daily Mail.

Povjerenik za zdravstvo New Yorka dr. Ashwin Vasan ispričao se za sustavne propuste u uvođenju cjepiva protiv majmunskih boginja tijekom konferencije za novinare.
Gregory P. Mango

Gradski zdravstveni službenici povećali su svoju narudžbu na 6000 cjepiva, izvijestio je The Post u srijedu, iako su se termini za cijepljenje navodno popunili za nekoliko sati. Povjerenik za zdravstvo New Yorka dr. Ashwin Vasan ispričao se za sustavne neuspjehe u uvođenju cjepiva protiv majmunskih boginja tijekom konferencije za novinare u četvrtak.

U međuvremenu, ministarstvo zdravstva nije izrazilo izravnu vezu između porasta slučajeva majmunskih boginja i određenih zabava na Prideu prošlog mjeseca.

“Svatko može dobiti i širiti majmunske boginje”, rekao je gradski odjel za zdravstvo u svojim najnovijim javnim smjernicama.

klinika za cjepiva
Ograničenja testiranja na majmunske boginje i cjepiva poznata su Amerikancima koji se još uvijek muče sa sličnim problemima koji su se osjećali tijekom tekuće pandemije COVID-19.
Gregory P. Mango

“Trenutni slučajevi prvenstveno se šire među društvenim mrežama homoseksualaca, biseksualaca i drugih muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, tako da je ova zajednica trenutno izložena većem riziku od izlaganja”, dodaje se.

Unatoč strahovima od neublaženog širenja tijekom vrućeg i teškog ljetnog festivala, Svjetska zdravstvena organizacija rekla je prošlog tjedna da se majmunske boginje još ne smatraju “ozbiljnom prijetnjom”.

Bilo je više od 3000 slučajeva širom svijeta u više od 50 zemalja. Međutim, ovo je prvi put da se većina slučajeva – njih 84% – dogodila u Europi, a ne u zapadnoj i središnjoj Africi gdje se obično nalazi.

“Ono što trenutnu epidemiju čini posebno zabrinjavajućom je brzo, kontinuirano širenje u nove zemlje i regije i rizik od daljnjeg, trajnog prijenosa na ranjivu populaciju, uključujući ljude s oslabljenim imunitetom, trudnice i djecu”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u subotnji brifing.

Testiranje na virus također zaostaje za trenutnim trendom i stručnjaci se brinu da se neki slučajevi nastavljaju neotkriveno i prije nego što se pojave simptomi. Vijest dolazi u trenutku kada se Amerikanci još uvijek muče zbog sličnih ograničenja testiranja i cjepiva koja su se osjećala tijekom tekuće pandemije COVID-19.

.

Leave a Comment