Izložbe peradi otkazane jer se epidemija ptičje gripe produbljuje u NC :: WRAL.com

Izložbe peradi otkazane jer se epidemija ptičje gripe produbljuje u NC :: WRAL.com
Written by admin

Epidemija ptičje gripe u Sjevernoj Karolini se pogoršala, a državni veterinar u utorak je otkazao sve izložbe peradi i prodaju živih ptica.

“To uključuje sve izložbe, obilaske farmi, izložbe, rasprodaje, buvljake, aukcijske tržnice, zamjene i sastanke koji se odnose na perad i pernatu živinu u Sjevernoj Karolini”, rekao je državni veterinar Mike Martin u priopćenju za medije. “Ove aktivnosti su obustavljene do daljnjeg.”

Obustava ne utječe na prodaju hrane, samo na žive ptice.

“Priča s piletinom u trgovini je u redu”, rekla je Heather Overton, glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede i potrošačkih usluga Sjeverne Karoline.

Odjel je također rekao da se ovaj visokopatogeni virus ptičje gripe smatra niskim rizikom za ljude i da nema izvještaja da bi ovaj soj zarazio osobu.

“Svi pravilno kuhani proizvodi od peradi sigurni su za konzumiranje”, rekli su iz odjela.

Epidemija je zahvatila komercijalna i dvorišna jata u više država, a Martin ju je u utorak nazvao “ozbiljnom prijetnjom našoj peradi”. Država je u utorak dodala još četiri potencijalna izbijanja na svoju nadzornu ploču za praćenje, sve u okrugu Wayne.

Jedan, koji bi pogodio čak 216.000 pilića, bio bi najveći u Sjevernoj Karolini otkako su prva izvješća stigla prošlog tjedna. Državna peradarska industrija već je uništila više od 90.000 purana i 280.000 pilića brojlera.

Državni povjerenik za poljoprivredu Steve Troxler obavijestio je druge državne dužnosnike, uključujući guvernera, tijekom mjesečnog sastanka u utorak ujutro, rekavši da će “veličina i opseg ove krize odrediti koliko se možemo nositi s njom”.

“Čini se da se u ovom trenutku povećava”, rekao je. “Vrlo fluidna situacija.”

“Vlasnici peradi u cijeloj državi moraju prakticirati strogu biosigurnost”, rekao je Martin u svojoj objavi od utorka. “To uključuje držanje jata u zatvorenom prostoru bez pristupa izvana i prijavu bolesne ptice vašem lokalnom veterinaru, NC Department of Agriculture and Consumer Services Veterinary Division, 919-707-3250, ili NC Veterinary Diagnostic Laboratory System, 919-733-3986. ”

Prema državi, znakovi upozorenja HPAI uključuju:

  • Smanjena energija, smanjen apetit i/ili smanjena aktivnost
  • Niža proizvodnja jaja i/ili jaja s mekom ljuskom ili deformirana jaja
  • Oticanje glave, očnih kapaka, češlja i češlja
  • Ljubičasta promjena boje češlja, češlja i nogu
  • Otežano disanje, curenje iz nosa (nos) i/ili kihanje
  • Uvrtanje glave i vrata, posrtanje, padanje, drhtanje i/ili kruženje
  • Zelenkasti proljev

.

Leave a Comment